Село Трново је у Федерацији БиХ и мало је подаље од Подриња. Међутим, судбина становника-Срба који су током сукоба оданде били протерани па су после потписивања “мировног уговора” у Дејтону покушали да се врате — типична је, па зато преносимо овај врло репрезентативан текст.

Тешки услови живота, без воде, струје и пута, многе повратнике у српска села на подручју федералне општине Трново натјерали су да продају парцеле и куће, по минималним цијенама.

Иако је прошло 14 година од завршетка рата у БиХ, локална самоуправа до сада није урадила ништа да олакша живот повратницима.

– Продао сам 25 дунума земље на подручју општине, по најнижој могућој цијени, јер немам снаге да обрађујем ту земљу без икаквих услова – изјавио је један од повратника.

Неки Срби своју будућност виде на овим просторима, на којима су с временом успјели да покрену и прошире пољопривредну производњу. Међутим, струја је неопходна и овим људима, јер су за велики број пољопривредних послова потребне машине које раде на електрични погон.

– Током великих љетних врућина и суша, велике количине воде су потребне за залијевање усјева, а то није могуће урадити без водених пумпи, па су приморани на ручно залијевање – рекао је један од повратника.

Начелник федералне општине Трново Ибро Берило истакао је да ће струја у српска села Обла Брда, Умчани и Пречани бити уведена, а пројектом је предвиђено да се радови заврше до краја године.

– У току је процедура избора извођача радова, расписан је тендер и у скроје вријеме очекујемо пријаве извођача са најјефтинијом понудом. До одуговлачења са почетком радова на електрификацији ових села дошло је због обарања тендера, јер је један извођач радова из Мостара, који је конкурисао, уложио жалбу на објављени тендер – истакао је Берило.

Он је додао да ће вода за ова села бити ријешена за тридесетак дана и у току је постављање електричног прикључка за водену пумпу, која ће упумпавати воду у већ постојећи базен изнад села Обла Брда.

– Што се тиче путева, они нису предвиђени ове године, али постоји могућност новчаног учешћа домаћинстава из тих села, гдје општина даје дио новца, а дио обезбјеђују мјештани села – објашњава Берило.

Обнова кућа

Службеници у општини Трново РС објашњавају да је одређен број Бошњака који је прије рата живио у Трнову добио новац за обнову кућа, али не живе у њима и имају мјесто пребивалишта у Сарајеву. Они тврде да је много интензивнији повратак Бошњака на подручје српског дијела Трнова, него што је то у федералном дијелу.

Извор: Глас Српске, 02.09.2009 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia