Филм „Безакони суд – како је Хашки трибунал обмануо свет“ убедљиво раскринкава ову установу. Приказује се како je Међународни кривични суд за бившу Југославију изиграо начело непристрасног дељења правде, камен темељац наше цивилизације.

Овај филм је резултат сарадње и савесног истраживања сарадника Историјског пројекта Сребреница са преко тридесет универзитетских професора, историчара и новинара широм света. У њему се на шокантан и неспоран начин подробно износи суноврат међународног права и начин како се том тековином манипулише ради постизања чисто политичких циљева, а све под хуманитарном маском.

Хашки Трибунал је највећим делом био финансиран и кадриран од стране САД, чиме су амерички геополитички интереси били постављени изнад правде. То је довело до стварања и наметања лажне историје у којој су припадници читавог једног народа жигосани као геноцидне убице.  Стварањем Трибунала поверење међународне јавности у Уједињене нације је срушено, што је распирило и продужило сукоб на Балкану, проузроковавши непотребни губитак десетине хиљада људских живота.

Трибунал је оставио за собом отровно наслеђе у облику све већег броја  међународних судова који противправним интервенционизмом угрожавају претходно неповредиви државни суверенитет. Од нанете неправде распламсавају се бес, осећај повређености, насиље и будуће крвопролиће. Када се поверење у међународну правду изневери, поверење између народа се урушава и силу аргумената надвладава аргуменат силе.

У свету који месечарски срља овим опасним путем, „Безакони суд“ је моћан позив на буђење.

Безакони суд – како је Хашки трибунал обмануо свет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia