Ако има икакве сумње о томе колико је рад Комисије за Сребреницу под патронатом Драгана Чавића био погубан по Републику Српску и њен народ, овај извештај агенције Бета из далеке 2007. године ту сумњу дефинитивно отклања. Да се потсетимо, 2004. Чавићева Комисија је обелоданила “извештај” написан у складу са самооптужујућим директивама тадашњег Високог представника у БиХ, Педија Ешдауна, а у наставку свога рада она је 2005. године Хашком трибуналу доставила списак са именима преко 17,000 Срба наводно осумњичених за “геноцид” у Сребреници. Две године после тога, тадашњи заменик Високог представника у БиХ Рафи Грегоријан осврнуо се на тај списак у оквиру политичких притисака на Републику Српску који су у том тренутку били актуелни. Занимљиво је да је том приликом чак и осиони представник страног окупатора изразио одређене резерве у односу на озбиљност тога списка, очигледно на брзину склепаног од стране домаћих квислинга у жељи да се додворе.

 

17.000 osumnjičenih za Srebrenicu
18. jul 2007. | 10:52 | Izvor: Beta

Sarajevo — Zamenik međunarodnog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan kaže da je 17.000 osoba na listi osumnjičenih za zločine u Srebrenici.

“Na toj listi je više od 17.000 imena, koje smo dobili od Komisije Republike Srpske za Srebrenicu. Od tog broja, 814 je onih koji su ranije bili u vlasti RS”, izjavio je Gregorijan i dodao da u pojedinim slučajevima podaci nisu kompletni jer nedostaju ime oca ili datum rođenja, što zahteva dodatnu proveru.

Prema njegovim rečima, za pojedine osobe istraga će biti zatvorena jer će biti ustanovljeno da nisu krive. “Na listi su i oni koji su bili kuvari u vojnim jedinicama ili povređeni i koji u vreme kada se zločin dogodio nisu ni bili na tom mestu. Ali, na listi su i ubice. Fokusirani smo na komandni nivo, odnosno na naručioce ubistava”, izjavio je Gregorijan za Dnevni avaz.

“Spisak za Srebrenicu” sačinila je, pre više od dve godine, Komisija RS, a na njemu su osumnjičeni za zločine u Srebrenici, u leto 1995. kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka

Списак срба осумњичених за учешће у “геноциду” у Сребреници који је Влада Републике Српске 2005. године доставила Тужилаштву хашког Трибунала

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia