Ово кратко видео подсећање на лудило које је завладало почетком деведесетих година прошлога века, да би 1992. године кулминирало избијањем оружаног сукоба између муслимана и Срба на подручју Подриња, и шире у Босни и Херцеговини, треба непрестано гледати и упијати његове страшне поруке. Без стварног повода, неспособни да трезвено размишљају и сагледају последице својих поступака, нахушкани са стране, људи на тим просторима   добровољно су разорили све основе нормалног и складног живота који су до тада уживали, и пошли су у крваву неизвесност.

Овај видео материјал је тек мали део те катастрофалне хронике нарастајуће безразложне мржње која је проузроковала потоке крви. На око 2:30 минута може се видети безумник како се пред камером шепури са митраљезом “Брен,” који је како каже његов брат први опалио на том подручју, да би после неколико секунди рекао да му је свега три месеца касније тај брат “погинуо на Залазју.” За неупућене, н Залазју се није одиграла битка између две војске па да му је брат у таквом равноправном окршају страдао. Залазје је село на ширем подручју Сребренице које су снаге из енклаве, под командом Насера Орића, напале на Петровдан 12. јула 1992, побивши 69 мештана. Да ли је тај напад на суседско село вредео смрти брата и да ли се, гледајући четврт века уназад, остварило ишта од еуфоричних очекивања на почетку видео снимка, на то питање најбоље је да одговори преживели брат.

На око 2:40 минута видимо младу особу у маскирној униформи како прети да ће припаднике другог народа на том подручју “развалити” и “поклати као керове.” Том слуђеном младићу цивилизовани људи би, најпре, поставили питање: А зашто би керове ико клао, па тим пре људе као што је он.

Ову жалосну хронику лудила препуштамо читаоцима нашег портала да из ње извуку све потребне поуке и закључке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia