Ова трагична жена је, по сопственом казивању, учествовала у нападу војске и цивила из енклаве Сребреница на село Кравицу, на Божић 7. јануара 1993. године. Она је трагична зато што као припадница женског пола, уместо показивања макар трачка емпатије према жртвама погрома у којем је учествовала, хладно, прецизно и местимично злурадо описује тај страшни злочин.

Поред појединости о разарању села Кравица и масовном страдању његових житеља, госпођа Мујић нам пред камером пружа и драгоцено сведочанство које потврђује наводе из нашег издања “Српске жртве Сребренице, 1992 – 1995” (2011) о томе да су у ратним злочинима са муслиманске стране, поред припадника оружаних формација, масовно учествовали и цивили. У том издању смо, између осталог, навели следеће, што госпођа Мујић својим сведочанством потврђује и поткрепљује:

„У нападу на српско село Сикирићи за припадницима Армије БиХ, „легалне“ војне силе једне међународно признате државе, ишли су муслиманске жене и деца са џаковима за прикупљање плена; сведок Станоје Миловановић истиче да су се међу нападачима на његово село  Лозница налазиле и жене, чији је задатак био да праве буку да би на тај начин деморализовале одбрану, а касније су улазиле у куће и пљачкале их; такође о активном и масовном учешћу муслиманских цивила, што је операцијама давало недвосмислено етнички карактер, говоре и описи напада на села Залазје и Загоне, Магашиће, Станатовиће и Горње Шадиће[1].“

Па закључујемо: „Пажљивим читаоцима неће се моћи замерити ако сада поставе очигледно питање: да ли је и понека „Мајка Сребренице“ са џаком у руци учествовала у овим пљачкашким походима? Ако није, да ли је по завршетку тих операција по суседним српским селима упитала своје мушкарце и комшинице где су били, шта су тамо радили и одакле им плен који у џаковима доносе?“

[1] Примера има још. После напада на село Ратковићи и његове заселке, муслимански цивили из околних села дошли су да пљачкају па су затим српске куће биле попаљене, а када је сведок Стојановић Стојан после неколико дана са групом избеглих Срба пошао у спаљено село да сахрани мртве, направљена им је заседа и један од њих је био убијен. Када је група заробљених Срба из села Међе била доведена у затвор у Сребреницу, муслимански цивили су улазили да  провоцирају и вређају затворенике.

Сада дајемо реч Фадили Мујић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia