На Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, 17. јуна 2015, уочи двадесетогодишњице обележавања Сребренице, одржан је научни скуп уз учешће неколико угледних излагача. Том приликом, председник Историјског пројекта Сребреница обратио се присутнима следећим речима.

Даме и господо, уважени учесници и гости,

У име „Историјског пројекта Сребреница“ желим вам добродошлицу на нашем скупу којим желимо да на примерен и цивилизован начин обележимо двадесетогодишњицу трагедије у Сребреници. Топло се захваљујем декану Факултета политичких наука, проф. Ненаду Кецмановићу, на гостопримству у просторијама ФПН-а и посебно се захваљујем г. Јосифу Илићу који је несебично уложио труд и време да сви логистички детаљи у вези са одржавањем овог скупа буду решени на најбољи могући начин.

Основни концепт овога скупа је да, како би се то у Америци рекло, „искорачимо из кутије“ где је све стандардно, препознатљиво и предвидљиво и да покушамо да пронађемо нови прилазак сложеном сребреничком питању. Зато се нећемо бавити уобичајеним темама на уобичајени начин него ћемо покушати да бацимо ново светло из новог угла, у нади да ћемо тиме доћи до неких нових и бољих увида и решења.

Пажљивим праћењем догађаја, поготово скорашњих, дошли смо до закључка да је у домену Сребренице полемика не само превазиђен него по суштини контрапродуктиван облик комуникације. Чак и на Западу, где постоји дуготрајна култура вођења јавних расправа, полемика се све чешће претвара у представу где мало ко кога чује или слуша. На Балкану, где је острашћеност чак и по најбаналнијим стварима обичај, а када се ради о значајним неслагањима – норма, тим пре морају се бирати други начини вођења расправе или, што би било апсолутно најбоље ако нам је циљ да чујемо и разумемо једни друге – вођења разговора.

Зато смо одлучили да укључимо, као наше главне учеснике, два мислиоца са стране, без личних или емотивних веза за Босном и Херцеговином, и замолили смо их да са нама поделе своје искуство и своју мудрост о томе како би Сребреница могла престати да буде политичко оруђе (или на енглеском, „the political weaponisation of Srebrenica“) и преобразити се у нешто корисно за становнике Босне и Херцеговине и Републике Српске. Размишљајући о томе шта би то „корисно“ могло да буде, пало нам је на памет да би било за највећу похвалу и у интересу свих да Сребреница, пре свега као метафора заједничке патње, као место где су у различитим периодима сукоба тешко страдали припадници обе верске заједнице, престане да буде провалија и да постане мост. Ако сте до сада мислили да је „Утопију“ написао сер Томас Мор, грешите. Написао сам је ја.

Шеик Имран Хусеин и Александар Дугин су дубоко укорењени сваки у својој верској традицији и оба су потпуно аполитичке личности. Нажалост шеик Имран поред најбоље воље није могао да буде присутан данас услед обавеза везано за свети месец Рамадан, а професор Дугин долази на ове просторе крајем овог месеца, тако да нисмо имали срца да инсистирамо да данас дође посебно због нас кад нам тековине савремене технологије омогућавају да их обоје видимо и чујемо као да су ту. Препоручујем вам да отвореног ума и са највећом пажњом саслушате шта имају да кажу зато што ми се чини да је свака реч коју ће изговорити за ваше добро.
Ми смо усхићени присуством свих осталих учесника, који ће нам се обратити уживо, и са нестрпљењем чекамо да чујемо шта они имају да нам кажу о потенцијалу Сребренице да нас зближи уместо да нас удаљава и свађа. У свом излагању на крају понудићу вам своју визију.

Стефан Каргановић
Председник
Историјски пројекат Сребреница

Излагање Александра Дугина:

Излагање шеиха Имрана Хосеина:

Излагање проф. Срђе Трифковића:

Излагање адв. Миодрага Стојановића, браниоца ген. Ратка Младића:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia