За време сукоба у БиХ, Слободан Станчевић је био сниматељ у штабу команданта ВРС, генерала Ратка Младића. Ова изјава пред камерама односи се на мали али важан исечак из ратних догађаја којих је Станчевић био сведок. У интервјуу који следи, Станчевић говори о масовној погибији припадника 28. дивизије Армије БиХ 12. јула 1995. на локацији Коњевић Поље док су у борбеној формацији вршили пробој из Сребренице према Тузли. Станчевић тврди да је цеста коју су припадници колоне морали да пређу да би наставили пробој била прекривена људским лешевима као последица борбених дејстава између њих и припадника Војске Републике Српске. Он преноси званичну процену да их је било између 1,000 и 1,200.

Догађај који Станчевић описује и његове последице уопште нису контроверзни. Све што Станчевић у овом видеу каже потврђено је из више поузданих извора, конкретно изјава преживелих из колоне које су касније дали, када су приспели на муслиманску територију, резултата форенсичких испитивања која су на тој локацији обавили стручњаци тужилаштва хашког Трибунала, и у Извештају холандског Ратног института (NIOD) састављеног 2001. за потребе холандске владе. У бројним пресудама хашког Трибунала такође се помиње масовна погибија људи из колоне у борбама са ВРС вођеним на овој локацији. Према томе, ту нема ничега што би могло бити чињенички спорно. Међутим, по бројним непријатељски интонираним коментарима који на Гуглу прате овај видео дало би се закључити да је одређеним учесницима у сребреничкој контроверзи он ипак неприхватљив. Зашто?

По свему судећи зато што потврђује чињеницу да бар осмина “мушкараца и дечака” који су били жртве наводног “сребреничког геноцида” нису били поређани уза зид и стрељани него су на овом месту (а било је и других сличних) изгинули у борби, што искључује геноцид као могуће објашњење њихове смрти.

Зато у својим коментарима поборници геноцида, немоћни да се носе са чињеницама, прибегавају увредама, измишљотинама, сарказму и другим реторичким средствима не би ли дискредитовали по њих веома непријатно сведочанство. Они у својој острашћености превиђају да је Станчевићев исказ добродошао за уобличавање опште слике, али је заправо сувишан за доказивање једне од значајних чињеница о сребреничким дешавањима која им очигледно смета. О томе убедљиво говоре многи други извори, укључујући припаднике колоне, који су — за разлику од коментатора — били на лицу места.

 

Неки од коментара на овај видео:

Cristopher Bogner
Потпуно тачно…? Н.Орић побјегао, Зулфо Турсуновић итд…повели су народ у пробој јер нис смјели чекати Србе због злочина који су починили.
Rocky Zimbabve
Ne rece do kraja ovaj brada,sta bi sa onima sto su se predali? Nema veze,objasnio je Erdemovic i Zdravko Tolimir.
Muamer Saracevic
A u jamama sve povezi na rukama i na ocima pronadeni e koji ste vi lazovi
dejan isailovic
Zbog svih tih snimaka oni odgovaraju po njima im i sude
Greek Myth
Lijepo covjek objasnio da su poginuli dok su isli u proboj sa svezanim rukama
Zelimir Kucina pogonski imzinjer
Lojavi Vlah hahahhahaahahah
Robert Dam
POSKLIZNULI NA BANANU I TAKO SVIH 8000 PUTA! BRE AL JEDEŠ GOVNA, PRIČAŠ OPRAVDANJA ZA ZLOČINE!
Miroslav Šubarić
Koji su ovo lažovi, ani vas napadali goloruki a vi se branili sa tenkovima i avionima, koji ste vi lažovi i genocidan narod. Lp….
Miro Miric
Zar moze netko da vjeruje u ovo
Enes K
Vama je tebao povod i izgovor za ono sto ste naumili zato ste trazili nemoguce i zato vas grize savjest
ramic saban
Sto prdonja stari laze,hiljade muslimana napadalo i svi izginuli,aj boze lazi.
semir djedovic
1400 muslimana išli na juriš I svi izginuli,a niko od vojske rs.Koji lažov,ne zna ni lagati.Ovo samo glupani mogu da vijeruju.A ni jedna uniforma nije pronađena na lešu.Sram te biloSigurno si I ti ubio nedužne civile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia