За тему такозване операције Криваја 95, а то је сребреничка операција, важно је следеће.

У нашој а бојим се и у светској јавности, рачуна као већ пресуђена, утврђена чињеница, приказано је да је то био један нелегитиман напад на заштићену зону Уједињених нација, што је ноторна неистина. Правници сасвим сигурно знају да би једна просторија имала статус заштићене зоне, она мора да буде испражњена од војних ефектива, тај простор се не сме користити за војна дејства. Од успостављања такозване заштићене зоне у мају 1993. године па све до јула 1995. године када се догодила  сребреничка трагедија, простор енклаве Сребренице није престао да буде коришћен као база за војна дејства. Снаге 28. пешадијске дивизије Армије БиХ су непрестано тај простор користиле за активна борбена дејства и за убацивање снага у позадину непријатеља, односно Војске Републике Српске. Непосредан повод за операцију Криваја 95, то је шифровани назив за ту операцију, био је убацивање једне целе бригаде 28. дивизије у позадину снага Републике Српске јуна 1995. године. У тој акцији је побијено сво цивилно становништво српског села Вишњица, то је чињеница која се лако можете проверити. Ово помињем не зато да бих евоцирао успомене на те несретнике које су у тој акцији изгинули него да оповргнем оптужбу да се ради о дуго планираној, припреманој офанзиви на заштићену зону Уједињених нација.

Операција Криваја 95 је по свим војничким параметрима операција ограниченог дејства. Дакле, операција такозваног нижег тактичког нивоа. Она је изведена са снагама еквивалентним четири пешадијска батаљона што не може никако да се сврста у војна дејства ранга операције. Акција је планирана свега четири дана, од другог јула до шестог јула, укључујући довођење снага и груписање снага. И они који не знају војну струку признаће да је то сувише кратко време за планирање једне дуготрајне, односно осмишљене операције. Дакле, то је била једна на брзину планирана акција. Операција је трајала од 6. до 11. јула, уз напомену да је 6. ујутру било велико невреме и да је 6. практично прекинута, те поново отпочета 7. јула. Дакле, акција је трајала 4 дана. Ограничене снаге, ограничено време трајања, ограничена припрема, веома ограничени ресурси. У тој операцији није дејствовала такозвана тешка артљерија, артиљерија великих калибара, а доказ за то је што после битке у Сребреници није било великих рушевина, нити је било великих губитака. Напротив, губици су били веома минорни, што потврђује тезу да се ради о једној ограниченој акцији, а никако о смишљеној операцији ради освајања заштићене зоне.

Сребреничка операција Криваја 95 је имала ограничени циљ. Она је изведена у концепту и у оперативној замисли да се успостави контрола између Сребренице и Жепе, и на тај начин да се онемогући упад снага босанске 28. дивизије на територију снага Републике Српске и да се онемогући упад снага Другог корпуса муслиманске војске, са седиштем у Тузли, у централно Подриње и на тај начин да се практично добије рат јер то фактички би значило пресецање Републике Српске, одвајање романијског платоа од осталог дела. Практично, рат у Босни био би завршен. Дакле, операција је имала за циљ да тај простор контролише, да онемогући војне активности из енклаве и практично да енклаву сведе на договорене оквире, споразумом из маја 1993. године, свођењем на демилитаризовану зону. Логично се поставља питање након оваквих прича, како је онда дошло до заузимања Сребренице. Оног тренутка када се Војска Републике Српске појавила на граници урбаног дела Сребренице, војска муслиманских снага у Сребреници се повукла, оставила је простор на милост и немилост снага које су биле око ње и становништво се у паници почело повлачити ка Поточарима. Да би се спречио хаос и драма, главни штаб ВРС тражио је од председника Републике, односно од врховног команданта шта да ради. Он је рекао: „Уђите у Сребреницу и спречите хаос“. Већ 11. јула Мирослав Дероњић, као изасланик председника РС, долази да регулише цивилну власт у њој. То је исти онај Дероњић који је касније причао да му је Караџић рекао: „Побијте све муслимане“, што је сулуда прича.

Дакле, то је што се тиче операције. Свака прича о томе да је то била давно планирана замисао да се створе услови да се етнички очисти централно Подриње, да се побију муслимански цивили, све су то приче које су накалемили, и оне нису тачне.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia