ICMP је, на иницијативу тадашњег председника САД, Била Клинтона, основана 1996. године на састанку Г-7 у Лиону, Француска. Од тада, председник ICMP је увек амерички држављанин кога именује Стејт департман. Главни задатак ове установе је прикупљање форензичких доказа који иду у прилог наративу да се у Сребреници догодио геноцид. До недавно, седиште ICMP се налазило у Сарајеву, а лабораторије у Тузли и Бањалуци. Од 2016. године седиште ICMP је у Хагу.

Ова установа је 1998. године са владама Босне и Херцеговине и Хрватске потписала споразуме којима јој се додељује посебан, екстериторијалан правни статус. Такав статус делује врло чудно када се ради о организацији наводно хуманитарног карактера.

Још 1998. предузети су циљани кораци да би се обезбедило да ICMP остане изнад и изван закона, и да никада неће бити позивана на одговорност. Хашки трибунал је систематски одбацивао сваки захтев одбране да се “форензички докази” у вези са Сребреницом које припрема ICMP  — провере. Увидом у Споразум између ICMP и Владе Босне и Херцеговине јасно је зашто.

На почетку судских процеса пред хашким Трибуналом, 1998. године, одговарајућим правним актима обезбеђено је да ICMP против своје воље никада неће бити позивана на одговорност. Заправо, никада није постојала ни најмања могућност да најважнији наводни научни докази ове установе буду подвргнути независној провери.

Истраживањем које је 2017. године објавило Удружење независних научника за проучавање геноцида, откривено је да ICMP ужива ванредни имунитет без преседана у својим односима са владама Хрватске и Босне и Херцеговине. Споразумом између ICMP и Савета министара БиХ, Међународна комисија за нестала лица је стекла статус “међудржавне организације”.

Чланом 3 Споразума, ICMP је стекао “пуни имунитет од сваког облика правног или управног поступка.”

По члану 4, “просторије ICMP су неповредиве. Власништво и имовина ICMP -а су имуни на претрес, заплену, извршење, експропријацију, и сваки други облик ометања, било од стране извршног, судског, управног или законодавног деловања.”

Једино одлуком самог ICMP би овај имунитет могао бити суспендован, и само у таквом случају ICMP би морала да положи рачун за свој рад. Следствено, старо начело да “нико није изнад закона” на циничан начин је – заобиђено.

Преузмите текст тог неравноправног “споразума” између владе једне теоретски суверене државе и формално приватне организације која је основана и делује као експонент светских центара моћи.

ICMP Уговор са Владом БиХ (1998)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia