По наређењу Небојше Родића, тадашњег министра одбране Србије, у среду 9. априла 2014. Дом војске Србије је отказао заказану презентацију књиге пуковника ВРС и ВЈ Ратка Шкрбића „Сребреничка подвала,“ која је требало да се одржи следећег дана, 10. априла, у 18 часова. Презентација је била уговорена и потврђена са управом Дома војске месец дана унапред.

На запрепашћење аутора Ратка Шкрбића и бројних лица која су се спремала да дођу на презентацију, разлог за напрасно отказивање било је писмо које су Наташа Кандић и Фонд за хуманитарно право, који је она основала, упутили министру одбране Србије. У том писму највишим функционерима Војске Србије у императивном тону се предочава:

„Фонд за хуманитарно право (ФХП) захтева од Министра одбране Небојше Родића и Начелника Генералштаба Љубише Диковића да онемогуће одржавање овог скупа у просторијама државних институција и да на тај начин покажу поштовање према жртвама најтежег злочина почињеног на територији бивше Југославије у ратовима деведесетих, као и да Република Србије поштује своје међународне обавезе.“

Дрски захтев лажне „невладине организације“ Фонд за хуманитарно право, коју финансирају Сорошев фонд и други слични извори, упућен највишем војном руководству банана Србије, био је датиран 9. априла 2014. а удовољен већ у раним послеподневним часовима истога дана. У среду 9. априла, аутора Шкрбића позвао је потпуковник Славољуб Марковић, руководилац медијског центра Министарства одбране, да му саопшти одлуку коју је раније тога дана једна приватна организација изнудила од министра одбране његове државе.

Као што се из писма Фонда за хуманитарно право види, Наташа Кандић и њена организација нису изнели ни један аргументовани основ или чињеничку примедбу на студију пук. Шкрбића. Шкрбић је два пута сведочио као вештак одбране пред Хашким трибуналом у предметима Толимир и Милетић и ауторова анализа сребреничких догађаја базира се искључиво на документима које је добио од Тужилаштва за припрему својих експертских  извештаја. Закључци до којих је, анализирајући доказе Тужилаштва, пук. Шкрбић дошао дијаметрално су супротни од теза изнетих у оптужницама у предметима у којима је сведочио. Знаковито је да ни Наташа Кандић ни функционери војске и министарста одбране Србије, који су учествовали у доношењу ове одлуке, не наводе ни једну специфичну чињеничку примедбу на садржај књиге „Сребреничка подвала.“

То сугерише, као једини могући закључак, да је аутору пук. Ратку Шкрбићу било онемогућено да београдској публици представи своје дело искључиво због критичког става према службеном сребреничком наративу, а не због недостатака у начину како је образложио своју тезу.

 

Писмо Фонда за хуманитарно право Министарству одбране Србије:

Negiranje genocida u Srebrenici pod okriljem Vojske Srbije i Ministartva odbrane

 

Текст студије пук. Ратка Шкрбића “Сребреничка подвала”:

https://www.delfi.rs/_img/artikli/2014/05/srebrenicka-podvala-pdf.pdf

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

USASerbia